Emmy Rappe - en svensk medicinsk pionjär

Blogg

I dag, på den internationella kvinnodagen, vill vi lyfta fram någon som gav svensk sjukvårdshistoria en rejäl knuff framåt. Emmy Rappe var vår första medicinskt utbildade sjuksköterska, rekryterad för att leda den första sekulära sjukvårdsutbildningen i Sverige. Med andra ord ett viktigt namn som förtjänar en mer framstående plats i historieböckerna.

1866 ville det då nybildade Svenska Röda Korset dra igång en sjuksköterskeutbildning. Tidskrift för hemmet var vid den tiden en opinionsbildande tidning för kvinnor, och där eftersökte de en passande kandidat som skulle få gå Florence Nightingales sjuksköterskeskola i London. Valet föll på Emmy Rappe.

Emmy föddes den 14:e februari 1835 i Småländska Ålem. Hennes familj var av den adliga sorten och sjukvården låg liksom redan i släkten. Emmys faster Elise var nämligen en av Sveriges första operationssjuksköterskor, och kanske födde det intresset. Emmy själv förblev ogift och bodde därför kvar i föräldrahemmet ända tills det blev dags att åka till England. Hon gick goda betyg av Florence Nightingale, som inte bara gav namn till skolan utan även själv höll i utbildningen.

Tillbaka till hemlandet

Väl tillbaka i Sverige, och efter att närmare ha studerat några sjukhus i Göteborg och Stockholm, for Emmy till Uppsala. Där blev hon både översköterska för kirurgin på Akademiska sjukhuset, och som utlovat föreståndare för Röda Korsets sjuksköterskeutbildning. Året var 1867.

Sedan tidigare fanns visserligen en utbildning för sjuksköterskor i Sverige, driven av dåvarande Svenska diakonissanstalten. Den la dock större vikt vid kristendomen och missionen, och den andliga vården. Röda korsets utbildning saknade dessa religiösa förtecken. 

Under Emmy Rappes ledning blev det ett fokus på renlighet. Den svenska sjukvården imponerade inte på henne, jämfört med hur det såg ut i England. Hon lobbade bland annat för att händerna skulle tvättas mellan varje patient och för dagliga byten av lakan. Det var också viktigt för henne att höja statusen på yrket. Hon krävde kompetens, moral och lojalitet med kollegor. 

Hårt arbete och ett viktigt arv

Emmy blev kvar i tio år innan det hårda arbetet satte sådana spår på hälsan att hon sökte sig vidare till andra arbetsplatser. Hon lugnade dock inte ner sig nämnvärt, utan fortsatte ge allt tills en dag i oktober 1896, då hon hastigt avled under ett besök i sina gamla hemtrakter.

Mer än 150 år har gått sedan Emmy Rappe började sin resa. Numera heter sjuksköterskeskolan Röda Korsets Högskola och ligger vid Karolinska sjukhuset i Huddinge. Det är inget dåligt arv för en kvinna från de småländska skogarna.

Låt oss sätta igång

Gör en intresseanmälan idag!