Livet som barnmorska

Blogg

Som nyutexaminerad sjuksköterska började Anne jobba i vården på 80-talet. Idag är hon en erfaren barnmorska med tio år kvar till pensionen. Som konsult för LäkarLeasing har hon jobbat heltid sedan 2019. Vi ringde upp Anne en ledig dag och frågade hur hon upplever livet som konsult, och varför hon valde det.

Jag var trött på regionerna och hur de undervärderar sin personal. Jag närmar mig pensionen och kände att med den lönen jag hade skulle det inte bli några pengar över när det väl blir dags att sluta arbeta. Det är mycket bättre nu, men jag oroar mig ändå över regionernas nya avtal om gemensam upphandling av hyrpersonal. Jag tycker det är helt fel väg att gå, säger Anne som är ute och promenerar med sin hund i västernorrland.
Men hur känns det att komma till en arbetsplats som konsult istället för anställd?
Man måste vara flexibel och snabbt kunna sätta sig in i en ny situation – ha fingertoppskänsla. Det är ju jag som kommer in som ny, utomstående. Men i slutändan jobbar ju alla tillsammans mot samma mål.

Den största utmaningen som barnmorska tycker Anne är att snabbt få bra kontakt med den gravida, som i princip alltid är någon hon aldrig träffat tidigare. Det är ett ansvar hon tar på stort allvar;

För att vi ska kunna jobba bra ihop som ett team, förklarar hon.

Det är ett väldigt positivt jobb för det mesta, tycker Anne.

Jag jobbar med friska, yngre människor som har ett framtidsperspektiv. När jag jobbade på hjärtintensiven till exempel, så handlade det ju mer om att vara där när något allvarligt, ofta livshotande, hände. Såklart kan det bli katastrof även under en graviditet, men det händer väldigt sällan, och än mer sällan just på mottagningen, där jag jobbar.

Som konsult för LäkarLeasing har hon fått bättre balans i livet, både vad gäller ledighet, självbestämmande och ekonomi.

Det är en helt annan frihet, säger Anne. Jag bestämmer själv var jag jobbar, med vad och hur länge. Jag behöver inte jobba dubbla skift om jag inte vill det, och jag kan välja att bo borta i perioder och arbeta på nya platser. Det passar mig bra.

Låt oss sätta igång

Gör en intresseanmälan idag!