Lunginflammation förtjänar en egen dag

Blogg
Idag är det Internationella dagen mot lunginflammation. En sjukdom som hängt med väldigt länge. Långt innan våra föräldrar sa att vi skulle få det om vi inte tog på oss jackan en kall vinterdag. Sjukdomen beskrevs redan av Hippocrates (450 f.kr-370 f.kr). Då var det riktigt tufft att drabbas. Men det är klart, livet på den tiden var rätt tufft oavsett om du var frisk eller ej. Mycket har hänt sedan dess.

Alla känner till lunginflammation, men vad är det? Lunginflammation är en luftvägsinfektion som kan drabba personer i alla åldrar men är särskilt vanligt hos personer som har ett svagt immunförsvar. Framför allt små barn och äldre.

Mer än hälften av alla lunginflammationer orsakas av pneumokockbakterier. Lunginflammation orsakad av pneumokocker, i kombination med hjärtproblem, är också den vanligaste dödsorsaken bland äldre och riskgrupper som en följdsjukdom av influensan. 

Det här vet du förstås redan. Du har kanske till och med haft det själv, eller åtminstone känner någon som haft det. Varje år drabbas en procent av Sveriges vuxna befolkning och 20 till 40 procent av dem kräver sjukhusvård. Sedan 2009 ingår vaccinering mot pneumokocker i det svenska barnvaccinationsprogrammet. Det har även kommit många läkemedel och behandlingar som är både effektiva och billiga genom åren.

För de flesta av oss är helt enkelt lunginflammation något man kan få någon gång. Det är ingen katastrof. Besvärligt, jobbigt och ibland rent utav skrämmande, absolut, men de flesta blir helt friska inom någon månad. Även de fall där lunginflammationen är allvarlig och kräver sjukhusvård.

Så ser det ut i Sverige åtminstone. Men sedan du började läsa den här texten har tre barn dött av lunginflammation. Var tjugonde sekund händer det. Lunginflammation är nämligen den sjukdom som dödar flest barn under fem år i hela världen. Fler än två miljoner barn varje år. Nästan 100% av dödsfallen sker i utvecklingsländer där hälsovård och medicinering lyser med sin frånvaro.

Det är därför Internationella dagen mot lunginflammationsdagen fortfarande behövs. För att öka medvetenheten om sjukdomen, att främja insatser för att skydda mot, förebygga och behandla den, och sist men inte minst – ta fram åtgärder för att bekämpa den.

Låt oss sätta igång

Gör en intresseanmälan idag!