Genom att klicka på "Acceptera alla cookies" samtycker du till att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsnavigering, analysera webbplatsanvändning och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Visa vår Personuppgiftspolicy för mer information.

Är du sugen på att ta ett nytt steg i karriären? Det här ska du tänka på.

FOTO: Arvid Hoidahl
Under semestern är det skönt att få en paus från jobbet. Men med ledighet kommer också distans och nya perspektiv. Trivs jag verkligen på jobbet? Är det inte dags för en ny utmaning? Vi har pratat med några av våra bemanningsansvariga Linn Therese, Le och Thea som delar med sig av sina tips om hur du ska tänka när du börjar fundera på nästa steg i karriären.

Linn Therese är sjuksköterska och jobbar som bemanningsansvarig på LegeLeasing i Oslo. När det handlar om att ta nästa steg i karriären så tycker hon att det är viktigt att du känner av och utvärderar ditt nuvarande jobb innan du börjar se dig om efter något annat.

– Det första du kan fundera på är om det är något som du saknar. Utvecklas du inte längre? Trivs du inte med arbetskamraterna? Är du trött på att behöva pendla? Fundera och ta reda på vad det egentligen är du saknar idag. Det hjälper dig att hitta rätt väg framåt, säger Linn Therese

"Om du är nyfiken på att jobba med till exempel akutvård så skriv ner för- och nackdelarna med ett sådant jobb för dig. ”

Våga testa tanken på något nytt

Det andra du kan göra är att testa tanken på att byta jobb. Fundera på vilka arbetsuppgifter du skulle vilja ha och vad som skulle berika dig.

– En sjuksköterskas vardag kan ju se väldigt annorlunda ut beroende var du jobbar och här finns det mycket att välja på! Om du är nyfiken på att jobba med till exempel akutvård så skriv ner för- och nackdelarna med ett sådant jobb för dig. En nackdel kan till exempel vara att du får helt andra arbetstider och en fördel kan vara att du känner att du utvecklas åt rätt håll och att du får nya kollegor.

Le Duc Do

Gör noggrann research och fila på ditt CV

När du väl har kommit fram till vad du vill att ditt nästa steg ska bli så är det dags att börja leta efter det rätta jobbet eller uppdraget. Le Duc Do, bemanningsansvarig och läkare, säger att en bra research är grunden till att hitta rätt.– Börja med att titta runt för att hitta lediga och uppdrag. Ett bra tips kan vara att se bortom de vanliga kanalerna och titta i ditt eget nätverk, säger Le. Har du till exempel läkarkollegor som du gillar och respekterar så är kanske deras arbetsplatser eller intressanta även för dig? Fundera också på om du vill jobba med samma typ av tjänst som du har idag eller om du är nyfiken på en annan inriktning.

Ett annat tips från Le är att se över sitt CV och tänka igenom sin egen presentation. Hur sticker du ut och vad finns det för drivkrafter hos dig som gör dig extra bra på ditt jobb?

– Om du inte redan har en LinkedIn-profil så är mitt tips att du skapar en och lägger upp ditt CV. Där kan du enkelt uppdatera ditt CV och din presentation och snabbt dela den om du hittar ett jobb som du tycker är intressant. Vi som jobbar med bemanning använder LinkedIn mycket för att matcha olika uppdrag med kandidater, fortsätter Le.

"Om du vill hitta ett jobb som känns bra och meningsfullt så ska du inte titta på ditt CV eller enbart bygga på vad du gjort tidigare.”

Ta ett meningsfullt steg framåt

Ibland handlar ett nytt steg i karriären om att hitta nya utmaningar, att få känna sig fullt ut uppskattad eller att få högre lön och nya förmåner. Men ett nytt steg i karriären kan också handla om att kunna känna en större mening i jobbet. För om  jobbet inte känns lika meningsfullt som tidigare, kan det vara dags för en nytändning. Även om ditt CV är ett viktigt verktyg för att visa upp din erfarenhet, så menar Thea – sjuksköterska och bemanningsansvarig – att det inte får styra dina val framåt helt.

– Om du vill hitta ett jobb som känns bra och meningsfullt så ska du inte titta på ditt CV eller enbart bygga på vad du gjort tidigare. Istället bör du ställa frågor till dig själv som vägleder dig framåt. Finns det något speciellt som jag brinner för?  Vad mår jag bra av? När hamnar jag i ett flow och glömmer bort tid och rum? När du kommit fram till vad du tycker är roligt, vad du mår bra av och i vilket sammanhang du trivs så kan du börja leta efter olika alternativ och hitta ett jobb som du finner mening med, säger Thea.

Thea Husand

Utforska nya vägar

När du väl kommit fram till vad du vill, så kan du börja utforska vad som krävs för att komma dit. Kanske behöver du komplettera din utbildning till exempel? Finns det öppningar nära dig eller skulle du behöva flytta?– Du kan lära dig mycket av att ta kontakt med någon som har en sån tjänst eller roll som du kan tänka dig. Då kan du ta reda på hur en arbetsdag ser ut och få en känsla för hur det skulle vara att ha ett sådant jobb, avslutar Thea.

Att ta ett nytt steg i karriären kan både vara spännande och lite läskigt. Men oavsett vad ditt nästa steg i karriären blir, så finns LäkarLeasing här för dig som vill prova på att jobba inom bemanning. Att prova bemanning kan också vara ett sätt att utforska olika vägar framåt, och få en känsla för det du tycker verkar roligt och meningsfullt passar dig.

6 tips för dig som vill ta ett nytt steg i karriären:

1. Ta reda på vad det är du saknar.

2. Våga testa tanken på något nytt.

3. Gör en grundlig research.

4. Jobba på ditt CV och presentation.

5. Hitta det som känns meningsfullt.


6. Utforska nya vägar.

Kontakta oss med dina önskemål så hjälper vi dig att
ta nästa steg mot livet du drömmer om!
Nyheter

Senaste nytt på LäkarLeasing

Fler artiklar
Instagram

Följ @LakarLeasing på Instagram