Genom att klicka på "Acceptera alla cookies" samtycker du till att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsnavigering, analysera webbplatsanvändning och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Visa vår Personuppgiftspolicy för mer information.

Karriären är viktig, men inte hela mitt liv

FOTO: Farah
Med karriär menar man en människas utveckling inom arbetslivet. Att göra karriär kan handla om att växa med specialiserade och svåra uppgifter, eller hitta nya vägar och bredda sig. Men vad är det som styr en karriär? Vi har pratat med sjuksköterskan Farah om det första jobbet, om personlig utveckling och om vad som egentligen är viktigt när det handlar om karriär.

Under en förmiddag i juli ringer vi sjuksköterskan Farah för att ha ett samtal om hennes karriär. Farah är 26 år och har bara jobbat som sjuksköterska i drygt  två år. Och med tanke på att hon är precis i början av sin karriär, så är vi nyfikna på att veta hur hon tänker kring sitt yrke, sin karriär och framtiden.

"Innan jag började på sjuksköterskeprogrammet så pluggade jag faktiskt till byggnadsingenjör.”

Sjuksköterskan som höll på att bli ingenjör

Farahs resa mot sjuksköterskeyrket började redan i gymnasiet då hon jobbade extra på ett äldreboende som vårdbiträde. Hon älskade att jobba med människor och tanken på att utbilda sig till sjuksköterska började att växa sig stark hos henne. Men samtidigt fick hon höra att det var slitigt, dåligt betalt och att yrket inte hade så hög status.

– Att jag blev sjuksköterska från början var inte helt självklart. Innan jag började på sjuksköterskeprogrammet så pluggade jag faktiskt till byggnadsingenjör. Men längtan efter att få jobba med människor igen blev för stor så jag hoppade av, berättar Farah. Och när jag väl började utbilda mig till sjuksköterska så kände jag direkt att det var rätt för mig.

FOTO: Shutterstock

Första jobbet – en viktig erfarenhet

Under utbildningen så skaffade sig Farah mer erfarenhet genom att jobba extra på kirurgen i Norrköping. Först genom att sitta vak och senare, när hon gått halva utbildningen, som undersköterska. Tack vare det fick hon också sitt första jobb som sjuksköterska på kirurgen. Och just den första arbetsplatsen brukar vara något som de flesta drar många lärdomar från och som sedan ligger till grund för framtida yrkesmässiga val. För Farah innebar det många viktiga erfarenheter.

– Kirurgen kändes som en bra plats att börja på, eftersom de hade både övre och nedre buk, urologi och även viss trauma. Det gav mig en bred erfarenhet redan från början, säger Farah.

För Farah innebar det här jobbet inte bara ett första kliv in i karriären. Det skedde dessutom mitt under Covid-pandemin, med hög turbulens och många slutkörda kollegor. Men även om starten blev ovanligt tuff, så tycker hon att just den erfarenheten gjort henne starkare.

– Pandemin hade pågått ett tag och hela avdelningen var präglad av den. Flera kollegor gick på knäna och många hade slutat. Min introduktion gick för snabbt och blev inte så bra. Där i början var jag väldigt rädd att göra fel. Men på sjukhuset fanns också flera avancerade specialistsköterskor på plats och jag sökte mig till dem för att få stöttning och hjälp. Av dem lärde jag mig att se till helheten och att tänka på många olika aspekter kring patienten. Tack vare stödet jag fick av dem så växte jag in i rollen på ett sätt som senare gav mig en stor trygghet, berättar Farah.

"Jag vill jobba på en arbetsplats där jag kan vara säker på att patientens bästa alltid kommer i första hand.”

Prioriterar trygghet

Farah hade tänkt stanna på sitt första jobb i minst två år för att lära sig så mycket som möjligt. Men tiden på kirurgen blev inte så lång. Det sociala livet på arbetsplatsen förändras, och när vänner och kollegor slutade så började även Farah fundera på att söka sig vidare. Vårt samtal glider vidare in i vad som är viktigt att ta med sig när man går vidare i karriären. För Farah har erfarenheten av hur hon lyckades vända osäkerhet till trygghet en blivit en viktig lärdom för henne.

– För det första prioriterar jag att jobba på en avdelning där jag känner mig trygg i min kunskap. Jag har fortsatt att jobba på kirurgiska avdelningar, även om jag också provat på att jobba på ortopeden. Personligen handlar det om att jag vill kunna dela med mig av det jag kan och det jag är bra på. Men det handlar också om patientsäkerhet. Jag vill jobba på en arbetsplats där jag kan vara säker på att patientens bästa alltid kommer i första hand.

FOTO: Farah

Livet och karriären hänger ihop

När man pratar om karriär så är det lätt att tänka bara på den yrkesmässiga utvecklingen. Blir uppgifterna mer avancerade eller utmanande, växer lönen och blir förmånerna fler? Och visst, karriären handlar om hur vi utvecklas och växer inom våra yrken. Men det som styr karriären handlar lika mycket om det som händer runt omkring oss. Livet i stort. För Farah som fortfarande är ung och vill upptäcka världen, så blev vårdbemanning en spännande utmaning.

– Där jag befinner mig i livet just nu, så passar det mig perfekt att ta olika korta uppdrag. Jag älskar att resa och upptäcka världen, så jag brukar säga att jag just nu är på Sverigeturné, skrattar Farah. Jag vet inte om jag kommer att få chansen att ha den här lite mer spontana livsstilen senare i livet. Men just nu är det helt rätt för mig.

Utvecklas genom nya möten

Förutom möjligheten att se och upptäcka nya platser, så menar Farah att den karriärmässiga aspekten också är viktig. Att hon utvecklar viktiga kompetenser som hon inte skulle ha utvecklat om hon inte jobbat uppdragsbaserat.– När du jobbar med kortare uppdrag så möter du hela tiden nya människor, arbetsgrupper och nya arbetssätt. För att klara av det behöver du vara öppen och flexibel. Du måste klara av att anpassa dig och samtidigt våga både vara frågvis och ta för dig. Jag tror det kräver en viss inställning och personlighet för att klara av det, säger Farah.

"Trivs jag på jobbet är chansen stor att livet känns bra.”

Mål i karriären

Hur en karriär utvecklas kan vara svårt att förutse. En del har väldigt klart för sig vad de vill åstadkomma i sitt yrkesliv och har  tydliga mål, medan andra tar det som det kommer och är mer spontan i sin utveckling. För Farahs del finns det ett tydligt mål i karriären, även om vägen dit är mer öppen.

– Om tio år så hoppas jag att jag har gått en vidareutbildning och jobbar som specialistsjuksköterska inom kirurgi eller kanske narkos. Jag vill stå stadigt i min roll som sjuksköterska och känna att jag har en bra erfarenhet att vila på.

Men Farah nämner också många andra faktorer som är viktiga för henne. Som att ha en bra lön som matchar hennes erfarenhet, att jobba på ett ställe där hon verkligen trivs och att ha schyssta och hjälpsamma kollegor omkring sig. Men Farah tror också att livet och karriären kommer fortsätta gå hand i hand.

– Jag älskar mitt jobb och det är en stor del av mitt liv. Trivs jag på jobbet är chansen stor att livet känns bra. Och karriären är viktig, men det är inte hela mitt liv. Just nu vill jag resa och upptäcka världen, och i framtiden vill jag bilda familj. Hur jag väljer, och hur karriären utvecklas beror helt enkelt på var jag befinner mig i livet, avslutar Farah.

Faktaruta:

Namn: Farah

Ålder: 26 år

Yrke: Sjuksköterska

Arbetar: Konsult LäkarLeasing

Tips till den som är i början av sin karriär: ”Våga sätta ribban högt och ta dig an utmaningar. När du känner att du klarar dem så växer du, får ett bra självförtroende och erfarenhet”

Kontakta oss med dina önskemål så hjälper vi dig att
ta nästa steg mot livet du drömmer om!
Nyheter

Senaste nytt på LäkarLeasing

Fler artiklar
Instagram

Följ @LakarLeasing på Instagram