Genom att klicka på "Acceptera alla cookies" samtycker du till att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsnavigering, analysera webbplatsanvändning och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Visa vår Personuppgiftspolicy för mer information.

Travel Nursing – en livsstil på frammarsch

FOTO: Daniel J Schwarz
Att jobba som travel nurse är en spännande och givande livsstil som erbjuder unika möjligheter att utforska nya platser och samtidigt ha en positiv inverkan på människors liv. Om du är sjuksköterska och brinner för resor och äventyr kan travel nursing vara det perfekta valet för dig.

Ute på uppdrag får du uppleva nya kulturer, träffa nya människor och vidga dina professionella horisonter, samtidigt som du tjänar en konkurrenskraftig lön – eller fakturerar från ditt eget företag.

En av de största fördelarna med travel nursing är den flexibilitet som jobbet erbjuder. Du kan välja när och var du vill arbeta, ta uppdrag i olika delar av landet eller i ett grannland, arbeta på landsbygden eller i en tätort, och välja bland en mängd olika specialistområden. Den flexibiliteten gör att du kan skapa en balans mellan arbete och privatliv som fungerar för dig. Dessutom kan det vara ett bra sätt att få värdefull erfarenhet inom ditt område.

“Konceptet med travel nurses - resesjuksköterskor - utvecklades i New Orleans på grund av den stora mängden skador som ådrogs under Mardi Gras 1978.”

Det började i USA

På 1970-talet upplevde USA en allvarlig sjuksköterskebrist. Konceptet med travel nurses - resesjuksköterskor - utvecklades i New Orleans på grund av den stora mängden skador som ådrogs under Mardi Gras 1978. Sjukhusen fylldes och personalen hann inte med alla patienter själva. Tillgängliga sjuksköterskor runt om i landet kontrakterades då av New Orleans sjukhus för att ge extra stöd till den fasta personalen.

Idag är travel nursing en väletablerad gren inom sjuksköterskeyrket, och enligt American Staffing Association arbetade ca 25 500 travel nurses i USA under 2020. Där rör det sig vanligtvis om korttidskontrakt som sträcker sig från 8 till 26 veckor, och travel nurses får högre lön jämfört med fast anställda, utöver rese- och bostadsbidrag.

FOTO: Chelsea Audibert

Travel Nursing i Norden

Här hemma är travel nursing ett nyare koncept, och därför också mindre vanligt. Här tenderar sjukvårdssystemen än så länge att prioritera fasta tjänster framför uthyrning, men sjuksköterskor kan fortfarande hitta massor av spännande tillfälliga uppdrag genom att ansluta sig till ett bemanningsföretag. 

Till skillnad från i USA kan det hända att kontraktslängden kan variera mer beroende på anläggningarnas olika behov. Men även här ges mer flexibilitet, valmöjligheter och betydligt högre löner.

FOTO: Holly Mandarich
“När du arbetar på olika platser lär du känna läkare, sjuksköterskor och administratörer som kan vara värdefulla både för din personliga utveckling och karriär.”

Ett större nätverk och minnen för livet

Travel nursing kan också vara ett bra sätt att bygga upp ett professionellt nätverk. När du arbetar på olika platser lär du känna läkare, sjuksköterskor och administratörer som kan vara värdefulla både för din personliga utveckling och karriär. Du knyter band och kontakter som kan leda till framtida jobbmöjligheter eller ge dig värdefulla insikter om olika sätt att arbeta.

Men naturligtvis handlar det om så mycket mer än bara arbete. En av de bästa fördelarna är möjligheten att utforska nya platser och uppleva nya saker. Oavsett om du är intresserad av att vandra i bergen, slappa på en strand eller utforska en ny stad, låter ett liv som travel nurse dig att göra precis det du vill, precis där du vill göra det. Du får möjligheten att uppleva nya platser, prova ny mat och träffa nya människor, samtidigt som du försörjer dig och kan spara mer.

Travel nursing erbjuder en unik blandning av professionell och personlig tillväxt. Jobbet låter dig som är sjuksköterska utforska nya platser, träffa nya människor och göra verklig skillnad där det behövs som mest. Dröm dig bort en stund och kika på några av våra lediga uppdrag.

FOTO: Rusty Watson

3 snabba fakta

  • LäkarLeasing är ett av Nordens största vårdbemanningsföretag.
  • Vi har avtal med alla Sveriges och Norges regioner.
  • Som bemanningssjuksköterska eller travel nurse väljer du själv när, var och hur mycket du vill jobba.
Kontakta oss med dina önskemål så hjälper vi dig att
ta nästa steg mot livet du drömmer om!
Nyheter

Senaste nytt på LäkarLeasing

Fler artiklar
Instagram

Följ @LakarLeasing på Instagram