Genom att klicka på "Acceptera alla cookies" samtycker du till att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsnavigering, analysera webbplatsanvändning och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Visa vår Personuppgiftspolicy för mer information.

Våga bejaka nyfikenheten!

FOTO: Ethan Sees
Marlene är en rutinerad läkare som kan blicka tillbaka på en spännande och innehållsrik karriär som specialist i allmänmedicin i Stockholm. Och även om hon är pensionär sedan många år tillbaka så finns fortfarande lusten till att jobba kvar. Hemligheten? Att aldrig sluta vara nyfiken!

75-åriga Marlene är nästan som vilken pensionär som helst. Med två vuxna barn, en man, fyra barnbarn, en golden retriever och ett sommarhus på Värmdö skulle hon lätt kunna ägna sina dagar åt bara familjen och sina fritidsintressen. Men Marlene fortsätter att jobba med olika uppdrag – att helt släppa jobbet har aldrig varit ett alternativ för henne.

"Jag kan jobba bara för att jag tycker det är roligt, inte för att jag måste.”

– Mitt jobb har alltid varit min hobby! När jag varit ledig för länge känner jag att jag måste få jobba lite. Därför tar jag lite uppdrag då och då. Det är fördelen med att vara pensionerad – jag kan jobba bara för att jag tycker det är roligt, inte för att jag måste, skrattar Marlene.

Och visst märks det att hon älskar sitt jobb. När vi samtalar om hennes karriär inom vården är det lite som att trycka på en playknapp. För efter ett långt yrkesliv har hon många spännande historier och reflektioner att dela med sig av. Förutom alla människor hon mött, så har hon också fått vara med om stora reformer och på nära håll upplevt hur yrket utvecklats. Men hur började hennes karriär? Vad var det som fick henne att vilja bli läkare från första början?

FOTO: Marlene

En barndomsdröm som väcktes till liv

Marlene är född och uppvuxen i Tyskland. Som barn såg hon upp till sin farbror och sin bror som båda var läkare. Men tanken på att jobba med ett yrke som också innehåller död och allvar kändes skrämmande för den unga Marlene, som lade drömmen om att bli läkare åt sidan. Det var först långt senare, när hon bosatte sig i Sverige och kompletterat sina tyska betyg på Komvux, som drömmen om läkaryrket åter fick liv. För med fina betyg i kemi och fysik blev hon uppmanad av kompisar att söka läkarlinjen. Sagt och gjort. Marlene sökte och kom som 28-åring in på KI på första försöket. 

Som nyutexaminerad läkare och nybliven mamma, blev hennes första jobb på en vårdcentral i Nacka i början av 80-talet. Och som för många andra så var det första steget in i karriären både spännande och nervöst för Marlene. Det var viktigt att kunna göra rätt bedömningar, och utan erfarenhet fick hon söka stöd från sin omgivning 

– Det var en helt annan tid då, berättar Marlene. Ingenting var digitaliserat, utan all kunskap fanns i mina tjocka böcker som jag släpade runt på överallt. Men samtidigt så fanns det ett helt annat stöd från omgivningen på den tiden. Det var lätt att fråga kollegor med mer erfarenhet om råd, ringa till andra kliniker för att rådgöra eller prata med de specialiserade konsulter som regelbundet besökte vårdcentralen. Idag så delar man inte kunskap på det viset längre. Det är en stor skillnad då jämfört med nu, säger Marlene.

”Jag vill ha underhållning och bredd!”

En längtan efter variation

När det blev dags för AT-tjänst så hade Marlene redan hunnit jobba två år inom allmänmedicin och fått smak för bredden inom primärvården. Känslan av att det alltid kommer nya utmaningar och att det alltid finns något nytt att lära sig, tilltalade Marlene. Efter avslutad AT-tjänst på Nacka sjukhus, SÖS och Långbro sökte hon därför sig tillbaka till vårdcentralen i Nacka. En plats som hon skulle återkomma till flera gånger under sin karriär. 

När vi pratar generellt om karriär kopplat till läkaryrket, så menar Marlene att karriären är starkt kopplad till hur man väljer att göra sin ST-utbildning. Att en läkares karriär kanske formas på ett annat sätt än inom andra yrken, och att det egentligen bara finns två huvudvägar att gå – att fördjupa sig inom ett område, eller att gå brett. För Marlene blev det den senare vägen, även om tanken på att nischa sig också funnits där flera gånger. 

Marlene blev klar med sin ST 1992 och som specialist inom allmänmedicin så fortsatte hon att jobba både offentligt och privat. Dessutom var hon med om att starta upp en helt ny vårdcentral i Stockholmsområdet. 

– Att det blev så var mest en tillfällighet. Att starta upp nya enheter är inget som har drivit mig i min karriär. Men kanske finns det något kring nyfikenhet och variation som tilltalar mig. När jag jobbade på en liten privat mottagning i Hägersten till exempel så fick jag sköta det mesta själv. Jag tvingades att lära mig nya saker hela tiden, och det tyckte jag var jätteroligt, säger Marlene. Jag vill ha underhållning och bredd!

”När jag gått vidare i karriären har jag alltid tänkt långsiktigt.”

Kontinuitet lika viktigt 

Om variation varit ett genomgående tema i Marlenes karriär, så är kontinuitet ett annat. När vi frågar vad det är hon prioriterar när hon söker sig till nya arbetsplatser, så är det patienternas resa som kommer först. För att få följa sina patienter över tid och stötta dem är något som Marlene verkligen värdesätter. 

– Jag har alltid haft ett stort intresse av människor, vilket också var en stor anledning till att jag valde att bli läkare. Jag är intresserad av både medicin och av människor och vill kunna följa patienterna och hjälpa dem genom livet. När jag gått vidare i karriären har jag alltid tänkt långsiktigt, säger Marlene. 
Därför blev hon ofta kvar länge på en och samma arbetsplats under tiden hon var anställd. Och idag när hon tar enstaka uppdrag, så väljer hon helst arbetsplatser där hon jobbat tidigare, just för att kunna ha en relation till patienterna och skapa trygghet. 

– En bra relation mellan läkare och patient är avgörande. Men som läkare kan det också vara svårt att tillgodose alla önskemål. Det har också hänt att patienter tyr sig för mycket till sin husläkare, berättar Marlene. Jag hade till exempel en patient som kom till vårdcentralen med smärtor när jag var ledig, men som vägrade träffa någon annan läkare än mig. När jag kom tillbaka från min semester efter ett par dagar, så visade det sig att hon burit på en massiv hjärtinfarkt. Hennes liv gick inte att rädda. 

FOTO: Marlene

Våga prova dig fram

När det börjar bli dags att avrunda samtalet så undrar vi om Marlene med sin långa karriär bakom sig har några råd att ge till dem som står i början av sin karriär? Vilka värdefulla erfarenheter har hon från sina 40 år som läkare? 

– Det viktigaste är att jobbet känns roligt och att du känner att du är intresserad av det du håller på med. Var nyfiken! Och om något inte känns bra, om det skaver på något sätt, så våga prova något annat. Du ska ändå jobba i 40 år!

Faktaruta:

Namn: Marlene

Ålder: 75 år

Yrke: Pensionerad men fortfarande aktiv läkare, specialist i allmänmedicin

Fem tips för en lyckad karriär:

1. Det viktigaste är att jobbet känns roligt!

2. Var intresserad av det du håller på med

3. Om det inte känns bra, gå vidare

4. Våga prova dig fram

5. Bejaka nyfikenheten

Kontakta oss med dina önskemål så hjälper vi dig att
ta nästa steg mot livet du drömmer om!
Nyheter

Senaste nytt på LäkarLeasing

Fler artiklar
Instagram

Följ @LakarLeasing på Instagram